fbpx

Onko Oulu yksittäistapaus?

Onko Oulu yksittäistapaus?

Surullinen tyttö.
Kuvituskuva.

Oulun poliisi kertoi tänään aloittaneensa neljän uuden seksuaalirikosepäilyn tutkinnan. Uhrit ovat tuttuun tapaan alle 15-vuotiaita tyttöjä. Rikosnimikkeenä ovat raiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäiltyinä ovat jälleen ulkomaalaistaustaiset henkilöt, joista kahden ilmoitetaan olevan alle 18-vuotiaita.

Julkisuudessa on liikkunut vahva epäilys siitä, että yksi uhrina ollut 14-vuotias tyttö olisi päättänyt päivänsä oman käden kautta. Poliisi on aiemmin kiistänyt huhun paikkaansa pitävyyden. Tänään se on kuitenkin vahvistanut, että yksi alle 15-vuotias uhri on menehtynyt esitutkinnan aikana, eikä tapaukseen epäillä liittyvän rikosta.  Varmuutta asiaan emme välttämättä saa koskaan, mutta kaikki viittaa kovasti siihen, että uhria kohdannut häpeä ja nöyryytys on muodostunut ylitsepääsemättömän raskaaksi. Surullista, todella surullista.

Oulun tapauksissa eräs merkillinen piirre on se, että alun perin Oulun poliisi yritti salata teot. Teot tulivat julkisuuteen vasta, kun Oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka (asyl) nosti asian esiin ja poliisia kohdannut julkinen paine pakotti heidät tiedottamaan rikosepäilyistä. Oulun poliisin toiminta asian osalta on ollut merkillistä, mutta ei toki poikkeuksellista. Heihin yhteydessä olleet tahot ovat viestineet, että uhrien kohtalon sijaan he ovat olleet enemmän huolissaan tekoihin syyllistyneiden turvallisuudesta.

Mutta uskooko joku, että tällaista tapahtuu vain Oulussa..? Minulla on vahva tunne siitä, että kyseessä on huomattavasti laajempi ilmiö, joka ei rajoitu ainoastaan Oulun seudulle. Uskon, että on vain ajan kysymys, että milloin kupla puhkeaa Oulun lisäksi myös muilla paikkakunnilla. Yleisestihän on tiedossa, että poliisi muutti tiedotuslinjaansa vuoden 2015 maahanmuuttokriisin jälkeen. Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisin päivittäistiedotteissa kerrotaan lähinnä vain rattijuopoista, vaikka käräjäoikeuksien asialuetteloista ja nimilistoista muodostuukin ihan toisenlainen kuva alueen rikostilanteesta.

Lopuksi vielä muistuttaisin, että vaikka kritisoinkin kirjoituksessani voimakkaasti poliisin toimintaa, niin kritiikkini ei kohdistu siihen aivan liian vähäisillä resursseilla työskentelevään kenttäpoliisiin, vaan ongelma on poliittinen. Ne poliisit, joita näette tuolla työn touhussa, tekevät arvokasta työtä. Ongelmat ovat poliisijohdossa ja linkittyvät sitä kautta sisäministeriön ohjeistuksiin.

Eduskuntavaaliehdokas Kevin Servin
Uudenmaan vaalipiiri

kevinservin.fi

4 kommenttia

ihmettelijä Posted on 11:57 pm - tammi 11, 2019

Joo, samaa olen pähkäillyt itsekin. Vielä kun olen ajatellut sisäministeri Mykkäsen heiluvaa, jotenkin sanoisinko hermostunutta esiintymistä, niin mieleeni tulee hänen twiittinsä. Siinä hän järkyttyneenä toteaa asian olleen yllättävää,, ? Joten onko sisäministeri kenties ollut tietoinen jo aikaisemmin tapauksesta, jossa matu raiskaa alaikäisen suomalais tytön, joka taas myöhemmässä vaiheessa riistää hengen itseltään? Saattaisi kuulua sisäministerin toimenkuvaan, että hän pysyisi aina tällaisia, ”toivottavasti ei joka päiväisiä”, hirveyksiä, tapahtuessa nk.kartalla, ehkä jopa päivittäin? Tosin en tiedä mitä sisäministerin toimeen kuuluu, mutta nyt kun vaalitkin ovat tulossa ja EU:kin kuohuu, niin olisi hienoa kuulla oikeita uutisia oikeista asioista ja, vaikkapa sisäministerin suusta. Nyt jos koskaan ja varsinkin nyt kun Oulu on ollut monissa jutuissa mainittuna vimeaikona, niin olisi hyvä tietää miten on asioiden laita muissa nk. maturikkaissa kaupungeissa? Ja onko vastaavia ”caseja” muualla tiedossa tai tutkinnassa? Olisihan se ihan oikeasti ihmisten oikeus edes vähän tietää, että ”missä mennään”.

Nils- Aslak Posted on 12:40 am - tammi 12, 2019

Vuosi sitten eräs nainen näytti minulle 15v tytön isän fb kirjoitusta Espoosta. Tyttö lähti Isosta Omenasta mamujen mukaan ja niinpä nämä 4-5 miestä raiskasivat hänet. Tyttö ei mennyt lääkäriin, eikä kertonut kenellekään Jonkin ajan kuluttua hän romahti ja oli sitten jollekin ammattilaiselle kertonut. Isä meni poliisin puheille, mutta mitäs he enää voivat.

Jutussa oli miehen kuva ja nimi, sekä erittäin uskottavalta vaikuttava ja perusteellinen kirjoitus.

Aivan varmaa, kyllä nämä isommat jutut menevät mykkäsille asti.

    kevinservin.fi Posted on 1:02 am - tammi 12, 2019

    Muistan yhden tapauksen Isosta Omenasta, jossa poliisi oli painostanut uhria ja hänen lähiomaisiaan vaikenemaan asiasta. Eräs luotettava taho kävi silloin haastattelemassa sekä tyttöä, että hänen vanhempiaan, mutta tytön yksityisyyden takaamiseksi kaikkien henkilöllisyys piti salata ja homma kuihtui siihen. Valitettavasti meidän ongelmamme on se, että uhrin suojelun takia nimiä ei voida tuoda julkisuuteen, jolloin todisteet jäävät puuttumaan ja asiat typistyvät huhupuheiden tasolle.

      Sari Posted on 5:55 am - tammi 30, 2019

      Just. Eli kun näistä rikoksista sopeutumisen nimissä ja ym. hyväksynnä nimissä ei saa tiedottaa, tarkoittanee se rikoksen tekijöille sallimusta jatkaa vaan, eihä tässä muutosta tarvi tehä mihinkää suuntaan. Häpeään ja haleveksuntaan tai painostukseen joutuu vain pienemmät tai tunnetummat rikokset kuten rattijuoppous. Painostakaa kaikki julki ja loppuu se salailun loppumisen myötä. Salaamisella väkivalta yleensäkin turvataan jatkumaan, oli vaikka kotiväkivalta seinien sisällä oven sulkeuduttua. Julkitulo lopettaa, ja tieto ettei älyttömyyksiään hyväksytä. Heitä jotka toimivat väärin, ei hyväksytä. Hyväksytään, hyväksykäämme vain turvallisuus.

Vastaa